Pırasalı Patatesli Börek Tarifi
Malzemeler:
- 3 adet yufka (baklavalık veya böreklik)
- 2 orta boy pırasa
- 3 orta boy patates
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ (üzeri için)
- 200 gr beyaz peynir
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- Tuz (damak zevkinize göre)
- Yarım demet maydanoz
- 1 su bardağı su (yoğurtla karıştırılıp üzerine sürülecek)
- Yarım su bardağı yoğurt
Hazırlanışı:
1. İç Malzeme Hazırlığı:
- Patatesleri haşlayıp kabuklarını soyun ve bir kasede ezin.
- Pırasaları ince ince doğrayıp, soğanı küp küp doğrayın.
- Zeytinyağını bir tavada ısıtıp soğanı pembeleşene kadar kavurun.
- Pırasaları ekleyip yumuşayana kadar soteleyin.
- Haşlanmış patates püresini, sotelenmiş pırasa ve soğanı, ufalanmış beyaz peyniri, ince kıyılmış maydanozu, karabiber, pul biber ve tuzu bir kapta karıştırın.
2. Yufkaların Hazırlanması:
- Yufkaları tezgaha serip, her birini dörde bölün (üçgen şeklinde).
- Her üçgen parçanın geniş kısmına iç harcından koyup, rulo şeklinde sarın.
- Sarılan börekleri yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizin.
3. Pişirme Öncesi Hazırlık:
- Yoğurt ve suyu çırpıp, böreklerin üzerine fırça ile sürün.
- İsteğe bağlı olarak üzerlerine çok az sıvı yağ veya eritilmiş tereyağı gezdirin.
4. Pişirme:
- Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında, börekler kızarana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
- Fırından çıkarıp bir süre dinlendirdikten sonra servis yapın.
Püf Noktaları:
- Pırasanın fazla suyunu sıkmayı unutmayın, aksi halde börek ıslak olabilir.
- İç harcı soğuduktan sonra yufkaya koymak, yufkanın ıslanıp yırtılmasını önler.
- Börekleri fırına koymadan önce üzerine susam veya çörek otu serpebilirsiniz.
|